
MEZE by Teo Vafidis & Sons
1350 recenzji
Menu
Przystawki
Patates Meze
domowe, smażone ziemniaczki w mundurkach z musem z sera feta, oprószone słodką papryką
Tzatziki
kremowa pasta z tradycyjnego greckiego jogurtu z ogórkiem, koperkiem i czosnkiem
Taramosalata
pasta z kawioru z dorsza o charakterystycznym rybnym smaku
Fava santorinis
puree z łuskanego grochu z oliwą z oliwek, aromatyzowaną szczypiorkiem
Spanakotiropita
pieczone w piecu złociste pierożki z ciasta filo faszerowane duszonym szpinakiem, porem i cebulką z dodatkiem sera feta
Dolmades
marynowane liście winogron, faszerowane ryżem, wieprzowo-wołowym mięsem, duszone w plastrach cytryny, podane z jogurtem
Meze 1
zestaw greckich przekąsek i dań w skład którego wchodzą: Mix greckich oliwek, Tzatziki, Tirokafteri (pasta z fety i czerwonej papryki), Fava, Papryczki Macedońskie, Horiatiki (Sałatka Grecka), Dolmades (Liście winorośli faszerowane ryżem i mięsem), pita, średni zestaw polecamy dla 2 osób, duży dla 4 osób.
Elies
selekcja 3 rodzajów Greckich oliwek - Kalamta, Thrumba z wyspy Thassos oraz zielonych Chalkdiki
Dania główne
Krewetki królewskie
grillowane krewetki królewskie (4 szt, rozm. 8/12), podane z kritharoto (makaron orzo z duszonym z warzywami)
Gyros pita
długo marynowane w aromatycznych, greckich przyprawach mięso wieprzowe, wolno opiekanena na pionowym rożnie, zawijane w grecką grillowaną pitę z pomidorem, cebulą, ziemniakami w mundurkach oraz tzatzikami.
Sutzukakia
aromatyczne mięso mielone nadziewane musem z sera fety oraz suszonych pomidorów. Serwowane z ziemniakami meze.
Paidakia
grillowany comber jagnięcy serwowany ze smażonymi ziemniaczkami w mundurkach z musem z sera feta i grillowanymi warzywami
Pita
grillowana grecka pita z masłem czosnkowym z oregano
Ośmiornica
grillowane macki z ośmiornicy na Fava Santorinis (puree z łuskanego grochu z oliwą z oliwek aromatyzowaną szczypiorkiem)
Feta Psiti
grillowany ser feta z pomidorami, papryczką macedońską i czerwoną cebulą
Vegan pita
grillowane warzywa z Fava Santorinis (puree z łuskanego grochu), zawijane w grecką pitę z pomidorem, cebulą i ziemniakami w mundurkach
Sałatki
Horiatki
tradycyjna sałatka grecka z chrupiących warzyw - ogórek, papryka, pomidor, oliwki, cebula i ser feta w dressingu z oliwy, cytryny i oregano
Kritiki salata
sałatka kreteńska z serem graviera, pomidorem, ogórkiem, cebulą, oliwkami, gotowanym ziemniakiem oraz jajkiem, oliwą z oliwek, podawana z kreteńskimi sucharkami dakos
Zupy
Psarosupa
aromatyczna zupa rybna z kawałkami dorsza i owoców morza
Giuvarlakia
grecka zupa na bazie cytrynowego sosu avgolemono z mięsnymi klopsikami
Fakes
zupa z soczewicy i pomidorów z dodatkiem aromatycznych ziół, serwowana z grecką pitą
Zestawy
Meze 3
zestaw greckich przekąsek i dań w skład którego wchodzą: Musaka, Gyros Metaxa (zapiekany w autorskim sosie z warzywami), Kritharoto (makaron orzo w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami), Halumi (grillowany ser), Mix greckich oliwek, Tzatziki, Tirokafteri (pasta z fety i czerwonej papryki), Horiatiki (sałatka grecka), pita, średni zestaw polecamy dla 2 osób, duży dla 4 osób.
Desery
Galaktobureko
połączenie budyniowego kremu waniliowego z ciastem filo, pod glazurą ze słodkiego syropu z nutą pomarańczy i cynamonu
Saragli
mix orzechów owiniętych ciastem filo, zatopiony w słodkim syropie
Portokalopita
pomarańczowe ciasto filo o wilgotnej i puszystej konsystencji