Nesebar Kuchnia Bałkańska
799 recenzji
Menu
Przystawki
Banica Czuszka
ciasto filo wypełnione serem sirene z wędząną oraz słodką papryką
Burek
Rollo z ciasta filo z mięsem wieprzowo wołowym, lutenicą czosnkiem oraz serem żółtym kaszkawał
Banica
Rollo z ciasta fio z bawolim serem sirene oraz serem żółtym kaszkawał
Banica Batladżan
ciasto filo wypełnione pastą z pieczonego bakłażana z czosnkiem oraz serem kaszkawał
Banica Spanako
ciasto file wypełnione serem sirene, szpinakiem oraz czosnkiem
Pieczone ziemniaki z Sirene
pieczone ziemniaki w ziołach, słony, bułgarski ser Sirene i świeże zioła.
Szopska sałatka
tradycyjna bułgarska sałatka ze świeżych pomidorów, ogórka, papryki czerwonej cebuli, słony ser Sirene, zioła, oliwka.
Frytki z Sirene
frytki ziemniaczane z bułgarskim słonym serem Sirene
Dania główne
Rullo Stefani
rolada mięsna z jajkiem, pieczarką, marchewką, ogórkiem konserwowym na sosie pieczarkowym. Serwowana z ziemniaki pieczone w ziołach oraz świeżą surówką
Pilaw z szarpaną jagnięciną
udziec jagnięcy pieczony w marynacie miętowo rozmarynowej, intensywnie doprawiony ostrą papryką, imbirem, kurkumą, kardamonem ryż zapiekany z warzywami. Serwowany ze świeżymi ziołami, sałatką mleczną oraz ostrą lutenicą z dodatkiem caroliny reaper
Pitakia Sirene
7 pierogów z ciasta filo nadziewanych słonym, bułgarskim serem Sirene, ziemniakami z czubrycą oraz cebulą na klarowanym maśle. Serowowane z bułgarską sałatką mleczną z cedzonego mleka, świeżego ogólra, czosnku, kopru oraz orzechów nerkowca.
Khrupkie Pile
Chrupiący kurczak w cieście z sosem na bazie lutenicy, ryż, sieża surówka
Pilaw Pile
intensywnie doprawiony ostrą papryką, imbirem, kurkumą, kardamonem ryż zapiekany z warzywami z grillowanym kurczakiem marynowanym w czosnku oraz wędzonej papryce. Serwowany ze świeżymi ziołami i sałatką mleczną.
Gulasz z baraniny
aromatyczny gulasz z baraniny doprawiony bułgarską miętą, serwowany z 3 plackami ziemniaczanymi oraz surówką
Musaka vege
zapiekana cukinia, bakłażan, papryka, ziemniaki, kasza pęczak, ser kaszkawał, na sosie pomidorowo paprykowym 500 g
Pierogi Hummus
7 pierogów nadziewanych pastą z ciecierzycy z lutenicą
Zupy
Szkembe Czorba
pikantne flaki wołowe na mleku z octem winnym i czosnkiem
Krem z kiszonej kapusty
Zupa krem z kiszonej kapusty podawana z konfiturą z czerwonej cebuli
Leszte Czorba
bułgarska, wegańska zupa z soczewicy z pomidorami marchewką czosnkiem pietruszką, serwowana z klopsikami z hummusu
Krem z bakłażana
kremowa zupa z pieczonych bakłażanów i czosnku z orzechami
Topczeta
tradycyjna zupa bułgarska z klopsikami
Pileszka
aromatyczna zupa na bazie bulionu z chrupiącymi warzywami, mięsem z udzików kurczaka i Ayranem
Krem z czuszek
lekko pikantny krem z pieczonych papryk i pieczonych pomidorów z jogurtem greckim, grzankami oraz świeżymi ziołami
Dodatki
Mleczna
Sałatka z cedzonego mleka, świeżego ogórka, kopru, czosnku oraz orzechów nerkowca.
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki w ziołach z czubrycą.
Surówka
świeża surówka z białej kapusty marchewki ogórka papryki kukurydzy
Frytki
Lutenica 100g
Bułgarska pasta z pieczonych warzyw (papryki, bakłażana, cukinii, pomidorów, cebuli, czosnku)
Desery
Revani
Tureckie cisto z kaszy mannej, nasączone syropem z pigwy i cytryny.
Sernik Sirene
Słony sernik z sera Sirene, na biszkoptowo kawowym spodzie z kwaśną konfiturą z owoców sezonowych.
Baklava
Bardzo słodki bałkański deser z ciasta filo, orzechów nerkowca, pistacji oraz miodu.
Napoje bezalkoholowe
Bułgarska Mrożona Herbata
domowa herbata mrożona Mursalski Chai zielona o smaku cytrusowym