
U Gruzina Plac Grunwaldzki
1254 recenzji
Menu
Przystawki
Chinkali wege 4 szt.
pierożki w formie sakiewek z serem gruzińskim i szpinakiem
Badridżani
grillowany bakłażan faszerowany pastą orzechową z dodatkiem gruzińskich przypraw i granatu
Dolma
mięso mielone wieprzowo-wołowe z ryżem, zawijane w liście winogron, podane na sosie jogurtowym.
Pchali
pasta z siekanych i mielonych warzyw lub sera podawana na mczadi (placek kukurydziany) w trzech smakach: Bakłażan, szpinak, ser
Dania główne
Chaczapuri Imeruli
placek faszerowany serem, 300g
Chaczapuri Fenowani
koperta z ciasta francuskiego faszerowana serem, 220g
Chinkali 4 szt.
pierożki w formie sakiewek z mięsem wołowym w rosole, polecamy z pieprzem
Lobiani
placek faszerowany puree fasolowym, z dodatkiem boczku i gruzińskich przypraw, 320g
Chaczapuri Mchliani
placek faszerowany serem i szpinakiem, 320g
Adżapsandali
duszone warzywa (ziemniaki, bakłażan, zielona i czerwona papryka słodka) w sosie własnym z dodatkiem świeżych ziół i gruzińskiego chleba
Ostri
Duszone mięso wołowe z cebulą, w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół i gruzinskiego chleba
Chaczapuri Guruli
placek faszerowany serem, jajkiem i boczkiem, 350g
Sałatki
Klasyczna sałatka gruzińska
pomidor, ogórek, cebula, bazylia, pietruszka, oliwa z oliwek, pasta orzechowa
Sałatka po Tbilisku
pomidor, ogórek, cebula, mix sałat, zielony sos z orzechów laskowych z dodatkiem kolendry
Zupy
Charczo
pikantna zupa z duszoną wołowiną ryżem i gruzińskimi przyprawami
Czichirtma
rosół na bazie mięsa drobiowego, zaprawiony żółtkiem i octem z dodatkiem mięsa i ryżu
Sosy
Sos Tkemali
słodko-kwaśny sos mirabelkowy
Sos Adjika
ostry sos paprykowy
Sos czosnkowy
Sos Satsebeli
łagodny sos pomidorowy